Поради СОБАКІВНИКАМ

СКЛАД РАЦІОНУ

Основу раціону собак складають білкові корми тваринного походження.
М'ясо сире пісне або середній жирності може використовуватися від усіх домашніх тварин, воно може містити невеликі сухожилля і хрящі, а також трохи жиру. М'ясо свиней і диких тварин, а також усіх видів, отримане в результаті вимушеного забою, згодовують тільки у варенном виді, оскільки воно може служити джерелом зараження глистами і інших захворювань.
Частина м'яса в раціоні собак може бути замінена субпродуктами, отриманими при забої тварин.
До м'ясних субпродуктів відносяться:
Серце по поживній цінності близько до м'яса, але містить менше жиру і, відповідно, більше білку, 1 г серця замінює 1,3 г м'яса.
Бруньки по поживності близькі до м'яса, але перед згодовуванням їх необхідно вимочувати не менше 30 хв. в холодній воді.
Печінка - дієтичний продукт, сира печінка виявляє послаблюючу дію, варена, навпаки, закріплює. Печінка багата повноцінними білками, містить багато вітамінів і мінеральних елементів. Згодовують псам в період в'язки, сукам в період вагітності і вигодовування потомства, зростаючому молодняку. Досить печінку давати двічі в тиждень, замінюючи нею 50% дачі м'яса. Надлишкове годування собак печінкою, у зв'язку з постулением великих кількостей вітаміну А, призводить до захворювання кісткової тканини, коли на хребцях і кістках кінцівок спостерігаються вирости (екзостози).
Селезінка по поживній цінності близька до печінки, багата мікроелементами, вітамінами, ферментами, незамінними амінокислотами. В той же час, із-за високої наповненості кров'ю, селезінка швидко псується. Якщо вона усередині має чорно-червоний колір із зеленим відтінком, її не можна давати в сирому вигляді. Згодовування великих кількостей селезінки у багатьох собак викликає розлад травлення ("чорний пронос").
Рубець, сітка, книжка, сычуг, легеня, калтык (гортань), пикальное м'ясо (стравохід) містять жиру в 1,5 - 2,0 разу менше, ніж м'ясо, відповідно мають меншу енергетичну поживність. М'ясні обрезь і пикальное м'ясо можуть використовуватися нарівні з мускульним м'ясом. Рубець можна використовувати як основний корм. При згодовуванні легенів, із-за високого вмісту в них сполучній тканині, в раціон собак слід вводити білкові і жирові добавки. Поживність калтыков залежить від наявності на них м'ясній обрези. Якщо з них не видалена щитовидна і паращитовид-ная залози, то їх згодовування може привести до зниження функцій відтворення, а також до розладів травлення (проносам). Перед згодовуванням їх слід розрізати уподовж і добре промити зсередини.
Трахея, губи, вуха містять багато сполучної тканини і хрящів, в результаті білок цих кормів містить мало таких амінокислот, як лізин і триптофан і має відносно низьку біологічну цінність. В той же час наявність хрящів в цій кормі робить бажаним їх включення в раціони цуценят в невеликих кількостях, оскільки сприяє нормальному розвитку зубної системи у молодняка.
Вим'я містить багато сполучній тканині, тому біологічна цінність білків цього корму низька. Жира у вимені, в середньому, міститься в два рази більше, ніж в пісному м'ясі, тому, у поєднанні з повноцінними білковими добавками, воно може включатися в раціон собак.
Кров перевершує більшість субпродуктів по кількості і якості білку, але містить менше жиру. У годуванні собак може бути використана як білковий корм у вигляді кров'яного борошна або кров'яної ковбаси. У останній слід контролювати кількість куховарської солі. У раціон дорослого собаки можна вводити до 50 г кров'яного борошна в день на голову. Кров'яне борошно входить також до складу ряду готових сухих кормів для собак, як джерело повноцінного білку. Кров містить також відносно багато залоза і мідь.
Мясокостные субпродукти. Голови, ноги, путовые суглоби, кістки після обвалки туші містять білок низької біологічної цінності, багаті жиром. При використанні в годуванні молодняка до них необхідно додавати білкові корми. Свинячі голови містять багато жиру, що при їх згодовуванні може привести до розладу травлення. Свинячі голови краще згодовувати у вареному виді разом з рибою. Варені кістки собакам краще не згодовувати, оскільки вони мають низьку поживну цінність і можуть привести до засмічення шлунку. Сирі кістки мають бути в раціоні собаки не менше 2 - 3 раз на тиждень. Перед згодовуванням кістці рубають на частини, щоб собака міг їх гризти. Трубчасті кістки, які при разгры-зании дають гострі осколки, краще не згодовувати, оскільки осколки можуть поранити слизову оболонку травних органів собаки. Трубчасті кістки можна використовувати при приготуванні супів для собаки. Велика кількість кісток в раціоні собаки може привести до замку.
Пташині субпродукти - нутрощі, шкіра, кістки, лапи, голови, шиї, скелети з обрізаннями жиру - мають високу енергетичну цінність, добре поедаются собаками. Курячі шиї можна давати цілком, або у вигляді фаршу, краще це робити не більше трьох раз на тиждень.
На м'ясокомбінатах з окремих органів і частин тварин, а також туш цілком, з тих або інших причин непридатних в їжу людям, шляхом висушування при високій температурі і помелу отримують м'ясну і мясокостную борошно. Ці корми містять повноцінний білок і можуть покривати 50% потреби собаки в білці мясо-рыбных кормів. Дорослому собаці можна згодовувати до 100 г мясокостной борошна в день в суміші з іншою кормою.
Яйця птахів. У курячому яйці міститься 58% білку, 32% жовтка, 10% шкаралупи. Остання полягає, в основному, з вуглекислого кальцію. У білці курячого яйця міститься води 87%, білку 12%, жиру 1%, і жовтку - води 49%, білку 17%, жиру 32%. Яйце в середньому містить води 66%, білків 13%, жиру 10,5%, золи 10,5%. 100 г яєчної маси містить енергії 640 кДж. Білок сирих яєць містить антипоживну речовину - авидин, що знижує активність вітаміну Н (біотвань). Необхідно також враховувати, що протеїн сирих яєць перетравлюється на 50-60%, а варених на 90%. При згодовуванні яєць у великих кількостях їх слід варити, або згодовувати у вигляді омлету, 2 - 3 яйця в тиждень може бути згодовані в сирому вигляді. Слід мати на увазі, що сире яйце у багатьох собак робить послаблюючий ефект. Якщо давати білок і жовток окремо, послаблюючого ефекту не буде. Жовток яйця сприяє засвоєнню кальцію, що покращує у молодняка формування кісткових тканин. Шкаралупа яєць у висушеному і розмолотому вигляді може бути використана в годуванні собак, особливо раннього віку, як джерело кальцію, для кращого засвоєння останнього, до добової дачі шкаралупи додають 3 - 4 краплі лимонного соку.
Риба за якістю білку не поступається м'ясу, води містить від 50 до 90%. Якщо кількість риби в раціоні не перевищує 30% від мясо-рыбных кормів раціону, то потреба собак у вітамінах A, D і В12 повністю задовольняється. За вмістом вітамінів В2, В6, пантоте-новой кислоти риба поступається м'ясу.
Для нормального розвитку тварин не бажано давати рибу більше 70% потреби собак в білці тваринного походження. Якщо згодовують нерозібрану рибу, то її кількість подвоюють, враховуючи погано поедаемые частини риби (голова, плавники, луска і так далі).
Деякі види риби містять антипоживні речовини, що порушують активність деяких вітамінів і мікроелементів.
Скумбрія і ставрида не містять ці речовини, тому їх використання в годуванні прийнятніше. У раціоні собак вони можуть складати 50% білка м'ясорибних кормів.
В оселедці різних видів, салаці, кільці, тюльці, хамсі, сардинах, мойві, корюшці, морському сомові, з прісноводих - в плітці, лящі, щуці, коропові знаходиться фермент - тиаминаза, руйнівний вітамін В, (тіамін) в організмі тварин. Найбільша концентрація тиаминазы встановлена в голові і нутрощах риби. Варіння риби протягом 20 - 30 мін при температурі 100 °З руйнує тиаминазу. Не рекомендується давати ці види риб в кількості, 40%, що перевищує, від норми білку, що вважається. Можна рибу цих видів давати з інтервалом в 1 - 2 дні, або чергувати годування сирою і вареною рибою, або підвищувати дози вітаміну В, в раціоні собак в 3 - 4 рази за рахунок згодовування відповідних препаратів.
Риба з групи тріскових - тріска, мерлан, пікша, минтай, полярна тресочка, путасу, сріблястий хек, сайда містять триметила-минооксид. Ця речовина, з'єднуючись із залізом корму, робить його незасвоєною для собак і інших ссавців. В результаті споживання такої риби у цуценят виникає анемія, розлад травлення, затримка в зростанні, знебварвлення підшерстка, у дорослих собак це призводить до безпліддя. Щоб уникнути негативних наслідків, рибу цієї групи слід згодовувати у вареному виді, в сирому вона не повинна перевищувати 30% білку кормів тваринного походження в раціоні собаки. Можна в раціони з такої риби додавати залізовмісні препарати: фитоферролактол; ферроплекс; тардиферон; ферродекс; ферроглюкин і інші.
Деякі види морської риби (кілька, салака, корюшка, окунь) і уся річкова можуть бути джерелом зараження собак гельмінтами. Її слід згодовувати без нутрощів, а краще варити.
Рибне борошно - виготовляється з нехарчової риби, або продуктів її переробки при виготовленні консервів, філе, тушок і так далі шляхом сушки і помелу. Може служити хорошою добавкою в раціони собак - джерелом повноцінного білку, макро- і мікроелементів. Рибне борошно відносно бідне вітамінами. б раціоні цуценят може покривати 50% потреби в білках тваринного походження. Дорослим собакам згодовують до 50 г рибного борошна в день на голову. У раціони собак з рибним борошном слід додатково вводити вітаміни A, D, Вр дріжджі. Рибне борошно підвищує потребу тварин у воді. Не можна допускати затхлості і згірклості борошна. Вона повинна мати ясно-жовтий або світло-сірий колір і специфічний запах. Якщо риба, особливо варене, або рибне борошно в раціоні собак покриває велику частину потреби в білці тваринного походження, одночасно слід згодовувати для балансування раціонів по вітамінах сиру печінку, свіжу зелень, дріжджі, чорний хліб. Можуть бути використані і препарати відповідних вітамінів.
Молоко коров'яче містить повноцінний білок, багатий незамінними амінокислотами жиро- і водо-растворимыми вітамінами, макро- і мікроелементами. Введення в раціон собаки молока і молочних продуктів підвищує повноцінність, покращує переваримость усіх поживних речовин раціону, дозволяє скоротити дачу мясо-рыбных кормів. Проте слід враховувати, що у ряду дорослих тварин не синтезується в організмі фермент лактаза, що забезпечує розщеплення і переварювання молочного цукру (лактози). В результаті останній не розщепляється і не всмоктується з травного тракту, у зв'язку з чим в тонкому відділі кишковика створюється високий осмотичний тиск, порушується всмоктування води з кишковика, наслідком цих процесів є діарея (пронос). При проносі з рідкими каловими масами втрачається значна кількість макро- і мікроелементів, що, у свою чергу, порушує обмін речовин. З урахуванням вищесказаного, молоко краще давати у вигляді кисломолочних продуктів (кисле молоко, ацидофілін, кефір, йогурт і так далі). Собакам будь-якого віку не можна давати кисле молоко, воно також викликає пронос. Дорослим собакам не рекомендують давати молока більше 20 мл на 1 кг живої маси в день на голову або енергія лактози не повинна перевищувати 4 - 5% енергії денного раціону.
У годуванні собак може використовуватися також залишок після витягання з молока молочного жиру (молочний відвійок), який отримують при виробленні вершків, сметани, вершкового масла. Молочний відвійок є джерелом повноцінного білку і водо-растворимых вітамінів. При його використанні в годуванні собак слід ретельно контролювати свіжість продукту і не допускати згодовування кислого. Молочний відвійок можна використовувати для приготування кисломолочних продуктів. У формі останніх його згодовування собакам прийнятніше. У раціони собак можна включати також сухе молоко і молочний відвійок. Молоко і молочний відвійок слід давати після основної їди, а не навпаки. Слід також враховувати, що молоко не замінює питну воду, при згодовуванні молока тварин слід забезпечувати питною водою.
Сир містить багато білку і кальцію, в раціонах собак може замінювати частину м'яса і риби. Наявність в раціоні сиру попереджає жирове переродження печінки. Для собак може бути приготований кальцинований сир - до одного літра закипаючого молока додають чотири столові ложки 10% розчину хлористого кальцію (СаС12). Випадний згусток відціджують і згодовують тваринам. Собакам також можуть згодовуватися сири м'яких сортів без гострого запаху і пліснява, що не містить значних кількостей куховарської солі. Усі молочні продукти мають послаблювальну дію.
Жири в раціоні собаки повинні складати, як мінімум, 5 - 10% сухої речовини, за рахунок жиру може покриватися 20 - 25% потребі тварини в енергії, або на 1 кг живої маси собака повинен отримувати, як мінімум, 1 г жиру. На звичайних раціонах з кормом собака отримує недостатньо жир і його необхідно додавати. Краще для цього використовувати яловичий жир, можна в раціон включати залишки, отримані при витопленні жиру, - шквару. При підготовці собак до виставки бажано в раціон включати вершкове масло, воно надає шерсть блиск. Велику кількість рослинних олій в раціоні викликає потьмяніння шерстного покриву і порушення функцій відтворення. Від загальної кількості жиру в раціоні собаки тваринні жири повинні складати 70%, риб'ячий жир і рослинні олії (у тому числі що містяться в крупах) не більше 30%. Норма згодовування риб'ячого жиру годуючим і вагітним сукам 30 -50 г на голову в добу, псам 20 - 30 р.
Несвіжі, згірклі жири використовувати в годуванні собак не можна. Перекиси, що містяться в такому жирі викликають руйнування вітамінів в організмі тварини, що приводить до авітамінозу, який проявляється, зокрема, роздратуванням шкіри. Є спостереження, що низький рівень жиру в раціоні сприяє появі лупи. Худа яловичина і конина, скоблене м'ясо містить менше 5% жиру, до раціону з таких кормів необхідно додавати жир.
Рослинні корми в годуванні собак використовують як додаткові. Зазвичай вони не перевищують однієї третини поживності раціону.
Зернові - рис, вівсяні і пшеничні пластівці, ячмінні, житні, вівсяна дерть і борошно, макаронні вироби (локшина, вермішель), хліб, сухарі, окрім двох останніх, інші продукти згодовують у вареному виді. У вареному виді зернові корми у собак засвоюються на 20% краще. Зернові корми у вигляді пластівців можна згодовувати сирими або завареними гарячим бульйоном. За дієтичними властивостями на першому місці стоїть вівсяна крупа. Проте тривале одностороннє годування цим продуктом небажано. Зернові продукти краще давати в суміші або чергувати. Надлишок крохмалю в раціоні собак призводить до ожиріння. Останнє особливо часто спостерігається при згодовуванні манної крупи і макаронних виробів, тому їх використовують в годуванні худих і ослаблених собак, в періоди інтенсивного зростання молодняка. У раціони собак бажано включати невелику кількість пшеничних висівок, як джерело вітамінів групи В.
Сирі овочі - морква, петрушка, салат, шнит-лук, листя кульбаби, кропива і інші трави можуть згодовуватися в сирому вигляді. Їх ретельно миють, потім змізерніють на терці, в міксері або дрібно рубають ножем, пропускають через м'ясорубку. У такому вигляді їх вводять в корм безпосередньо перед згодовуванням. Температурній обробці ці корми не піддають, оскільки під впливом високої температури велика частина вітамінів руйнується. Як джерело вітамінів і для профілактики зараження собак гельмінтами (глистами) їм щодня згодовують в суміші з іншою кормою по 10-15 г мелкоизмельченного лука або часнику.
При згодовуванні окремих кормів необхідно дотримувати заходи обережності. Не розім'ята картопля, ріпа, капуста свіжа і квашена собаками погано засвоюються. Картопля і зерно бобових погіршують всмоктування вітамінів групи В. Бобові погіршують також всмоктування мікроелементів - заліза, марганцю, цинку, міді. Є повідомлення, що зерно кукурудзи і пшоно у окремих собак викликає блювоту. Вищезгадані корми згодовують тваринам в обмежених кількостях, наприклад, зерно бобових (горох, квасоля, боби та ін.) не більше 100 г в день на голову у вареному і розім'ятому виді, картопля у вигляді пюре і так далі
Залишки від живлення людини (харчові відходи) не можуть бути основою раціону собаки, оскільки частенько містять підвищену кількість солі, прянощі, велику кількість вуглеводів і мало білків тваринного походження. З урахуванням цього харчові відходи включають в раціон собаки в Обмежених кількостях. Не можна згодовувати собакам мариновані продукти, консервовані бензойною кислотою, цукерки, шоколад і інші солодощі. Не придатні для собак зіпсовані продукти харчування (кислі, цвілі і тому подібне).
У собак досить часто відзначається дефіцит мінеральних речовин, який проявляється у втраті пігментації підшерстка і люстерка носа, редении волос, розладі травлення, збоченні апетиту. Для заповнення такого дефіциту можуть використовуватися кісткове борошно (10 - 15 г в день на голову дорослому собаці), висушена і подрібнена яєчна шкаралупа, різні препарати вітчизняного і імпортного виробництва.
Останніми роками на ринку з'явилося багато готових кормів для Домашніх тварин. Ці корми краще використовувати як один з компонентів раціону, додаючи до інших, природнішій кормі, або використовуючи їх обмежений час, період виставки, виїзд за місто і тому подібне. Тривале годування консервованою кормою як єдиний корм часто шкодить. Не рекомендується годування консервованою кормою молодняка молодше за чотири місяці.



dog 1 dog 2 dog 3 dog 4 dog 5